مشاهیر ملایر

ساخت وبلاگ

امکانات وب

 

 

استاد محمد محمدی‌ ملایری‌ در سال‌ 1290 ش بدنیا آمد.وی تخصص رشته زبان‌ و ادبیات‌ عرب‌ و تدریس‌ زبان‌ و ادبیات‌ فارسی‌ را از دانشگاه آمریكایی بیروت اخذ نمود.وی تحقیقات خود را در زمینة‌ نقش‌ زبان‌ و ادبیات‌ فارسی‌ در گسترش‌ و نمو زبان‌ و فرهنگ‌ عربی‌ ادامه‌ داد كه‌ بیش‌ از پنجاه‌ سال‌ ادامه‌ یافت. وی‌ در سال‌ 1346، پس از تدریس در لبنان(بمدت ده سال) به‌ تهران‌ بازگشت‌ و تا زمان‌ بازنشستگی، ریاست‌ دانشكدة‌ معقول‌ و منقول‌ (ادبیات‌ و معارف‌ اسلامی) را به‌ عهده‌ داشت.

اکبر مشدی(اکبر ملایری) سازنده اولین بستنی در ایران

 

 

بستنی فروش مشهوری که شهرتش حتی به شهرهایی مانند لس‌آنجلس و پاریس هم رسیده است، اکبرمشدی است. نام واقعی این شخص اکبر مشهدی ملایری بود.

 وی در ابتدا شکر و چای را شمال می‌برد و از آنجا هیزم به تهران می‌آورد. هنگامی که وی30 ساله بود با ممدریش آشنا شد و از طریق آشنایان وی توانست به آشپزخانه دربار مظفرالدین شاه راه پیدا کند و تا آخر دوره قاجاریه در دربار بستنی سرو می‌کرد.
بعد از انقراض سلسله قاجاریه، رضا شاه تمامی پرسنل و خدمه دربار از جمله اکبر مشهدی ملایری را از دربار اخراج کرد. اکبر مشهدی ملایری بعد از این واقعه با پولی که در مدت خدمت در دربار جمع کرده بود توانست مغازه بستنی فروشی خود را در حوالی میدان راه‌آهن با نام بستنی فروشی اکبر مشدی افتتاح کند. وی معتقد بود که بستنی‌های ایرانی باید کاملاً‌ با بستنی‌های خارجی فرق داشته باشد و ایرانی‌ها ترجیح می‌دهند تا در بستنی‌هایشان خامه، گلاب و زعفران بیشتر از نگهدارنده‌های دیگر باشد.
آن زمان هنوز یخچال ساخته نشده بود و وی مجبور بود برای تهیه یخ از یخچال‌های طبیعی راه‌ها‌ی طولانی تا کوه‌های شمال شهر را طی کند. گاه تا عمق 6 متری در دل یخچال‌های طبیعی‌ پایین برود تا ذره‌یی یخ به دست بیاورد.
به زودی شهرت وی به قدری زیاد شد که رجال مملکتی و سفرای خارجی مقیم تهران نیز به مشتریان پرو پا قرص اکبر مشدی تبدیل شدند. نقل است که فخرالدوله، مادر دکتر امینی (نخست‌وزیر وقت) از اکبرمشدی خواسته بود تا با هزینه وی به فرانسه سفر کند و برای مهمانان وی بستنی سرو کند. اکبر مشدی در 42 سالگی براثر عارضه کلیوی فوت کرد. خبر فوت وی حتی در روزنامه‌های عراق و پاکستان هم انعکاس یافته بود. یکی از دیپلمات‌های پاکستانی مقاله‌یی را برای بزرگداشت اکبر مشدی در روزنامه نوشت.

آیت‏الله العظمی محمدباقر محسنى ملایرى (ره)

درجه : عالم دینى و مجتهد جامع الشرایط با ۱۴ اجازه اجتهاد .

تولد: ۱۳۲۴ ق. درگذشت: ۲۲ مهر ۱۳۷۴، تهران.

 آرامگاه : قم – حرم مطهر حضرت معصومه (س)

 آیت‏الله العظمی محمدباقر محسنى ملایرى (ره) پس از گذراندن دوره مقدمات و سطح حوزه نزد اساتیدى همچون آیت‏الله خراسانى، حاج شیخ حسن قرسى، آیت‏الله آقازاده خراسانى، ابوالقاسم قمى، میرزا مهدى اصفهانى و حاج آقا بزرگ حکیم الهى در حکمت و فلسفه تلمذ نمود. با تأسیس حوزه‏ى علمیه‏ى قم، به این شهر هجرت کرد و در محضر آیات عظام حائرى یزدى و …… به تحصیل پرداخت و به درجه‏ى اجتهاد نایل آمد. وى داراى چهارده اجازه‏ى اجتهاد از مراجع مسلم از جمله آیت‏الله اصفهانى بود.

 آیت‏الله محسنى ملایرى در رسیدگى به امور مردم اهتمام داشت و احداث حوزه علمیه باقریه، حسینیه و کتابخانه‏اى در ملایر از اموال شخصى خود و تعیین موقوفات براى آن را مى‏توان از خدمات اجتماعى وى دانست. از آثار قلمى ایشان گذشته از تقریر و تلخیص مطالب مستفاد از اساتید، رساله‏اى به نام تطبیق الادیان را مى‏توان نام برد. آیت‏الله محمدباقر محسنى ملایرى در سن نود و دو سالگى پس از یک دوره بیمارى و بر اثر سکته قلبى در بیمارستان ساسان درگذشت. محمدباقر محسنى فرزند مرحوم آقا شیخ ابوالقاسم از علماء مبارز و بنام معاصر در ملایر است. وى در حدود ۱۳۲۴ قمرى در در جوار حرم مولای متقیان حضرت علی ابن ابی طالب (ع) دیده به جهان گشود و در خدمت والدش که از اعاظم و اجلاء حوزه درس مرحوم آیت‏اللَّه آخوند خراسانى بوده است به ایران آمده و در ملایر اقامت نموده و دروس مقدماتى و سطوح را از محضر آن مرحوم و سایر اعلام مانند مرحوم آمیرزا هدایت‏اللَّه مشهور به (آقانجفى) استفاده نموده سپس براى تکمیل تحصیل به ارض مقدسه خراسان مشرف و از محضر اساتید بزرگ مانند مرحوم آقا شیخ حسن برسى و مرحوم آیت‏اللَّه حاج میرزا محمد آقازاده کفائى و مرحوم آیت‏اللَّه قمى و عالم ربانى مرحوم آیت‏اللَّه آقامیرزا مهدى اصفهانى (در فقه و اصول) و نیز حکیم المتاله آقابزرگ حکیم (در حکمت و فلسفه) استفاده نموده و در خلال آن تدریس سطوح داشته و پس از آن به قم آمده و برهه‏اى از زمان را از محضر مرحوم آیت العظمى حایرى و مرحوم آیت‏اللَّه آقا شیخ ابوالقاسم قمى استفاده نموده و هم در این اواخر چندى از محضر آیت العظمى بروجردى مستفیض و تا حال تحریر در ملایر به انجام وظائف دینى از اقامه جماعت و تدریس و غیره اشتغال دارد.

آثار علمى و خدمات اجتماعى معظم‏له از این قرار است:

۱- تقریرات و تلخیص مطالب مستفاده از اساتیدشان

 ۲- رساله تطبیق‏الادیان.

خدمات اجتماعى(آثار خالده و باقیات‏الصالحات ایشان) معظم‏له از این قرار است:

 ۱- احداث بناء حوزه علمیه باقریه ملایر که به نام چهارده معصوم (ع) داراى چهارده اطاق و مدرس و کتابخانه از مال شخصى خودش.

 ۲- بناء مسجد در جنب همان مدرسه بنام مسجد سجاد که اکنون مفروش و معمور مى‏باشد.

 ۳- ساختمان عمارتى با کتابخانه در جنب مدرسه و مسجد مزبور براى استفاده عموم و مدرس مدرسه و امام مسجد مزبور که دائما در آن ساختمان سکونت داشته باشد به مخارج شخصى.

 ۴- ساختمان مسجدى بنام صفى با دوازده باب دکان کنار میدان پهلوى سابق ملایر که واقف آن مرحوم حاج اصغر صفى و تولیت آن با ایشانست.

 ۵- تعمیرات مدرسه و مسجد شیخ‏الملوکى فرزند مغفور فتحعلى شاه قاجار که بانى و مؤسس مدرسه و مسجد و تکیه و شانزده باب دکان و حمام و سراى بوده و نظارات و تولیت آن با اعلم علماء شهر ملایر معظم‏له مى‏باشد.

 ۶- احیاء موقوفات مرحوم حاج عیسى‏خان بیگدلى که در تهران نیز موقوفاتى دارد و قریب یکصد و بیست سالست وقف نموده و تولیت آن را با اعلم علماء شهر قرار داده که اکنون دست ایشانست.

 ۷- احیاء موقوفات دیگر از قبیل موقوفات حاج شیخ محمدعلى افصحى و حاج رئیس‏التجار و حاج عبداللَّه و احداث موسسات خیر در قراء و قصبات از محل موقوفات و آثار و خدمات دیگر ادام اللَّه عمره و توفیقه.

 نگارنده کتاب گلزار مشاهیر در مورد معظم له می گوید: جناب آیت‏اللَّه محسنى مضافاً از مراتب علمى و خدمات دینى در موضوع استخاره ید طولائى دارند و از غالب شهرها مردم راجع به حوائج خود کتبا و یا شفاها به ایشان رجوع کرده و طلب استخاره مى‏نمایند.

منبع : پاتوق بچه های ملایر

 

 

 پروفسور سعید شاملو، بنیان گذار روانشناسی بالینی ایران، در سال ۱۳۰۸ در ملایر چشم به جهان گشود. پس از طی دوران دبستان و دبیرستان برای ادامه ی تحصیل به کشور آمریکا رفت. در آنجا در دانشگاه جورج واشنگتن ، دانشگاه ایالتی واشنگتن و دانشگاه ایلی نویز به دریافت درجات کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری در روانشناسی بالینی و فوق دکتری در روان درمانی نایل آمد. سپس در آمریکا دو سال با سمت استادیاری به تدریس پرداخت و نیز در بخش روانپزشکی  بیمارستان ایلی نویز به عنوان روانشناس بالینی بخش، به  فعالیت پرداخت.

                                               

 

 

 

پرفسور محمد علی طوسی در سال ۱۳۱۰ در شهرستان ملایر به دنیا آمد. او ابتدا از کالج مرکزی میشیگان در رشته مدیریت موفق به دریافت فوق لیسانس شد و سپس از دانشگاه‌ایالتی میشیگان دکترای خود را در رشته تعلیم و تربیت دریافت کرد.

 زنده یاد پرفسور طوسی پس از بازگشت به‌ایران، همواره جزو استادان پر تلاش دانشگاه‌ها بود و در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی سمتهایی در وزارت علوم و آموزش عالی داشت و مدتی نیز به ریاست دانشگاه اصفهان برگزیده شد.

 

 

 

***فخرالدین اسعد گرگانی(کرکانی)***

نام : فخرالدین اسعد کرکانی

متولد : قرن ۵ هجری                                           

محل تولد : روستای کرکان از توابع ملایر

تولد :  ابتدای قرن پنجم هجری

مرگ : ۴۴۶ هـ.ق

فخرالدین اسعد گرگانی (کرکانی) : شاعر داستانگوی ایرانی نیمهٔ نخست سده پنجم هجری است. ولادت او را با توجه به قرائن موجود در آغاز قرن پنجم هجری در روستای کرکان ملایر می دانند . وفات فخرالدین اسعد بعد از سال ۴۴۶ و گویا در اواخر عهد طغرل سلجوقی اتفاق افتاده‌است.

وی از داستان سرایان بزرگ ایران است و معتزلی مذهب بوده‌است. او هم‌زمان با سلطان ابوطالب طغرل (۴۲۹-۴۵۵) می‌زیسته‌است. او در فتح اصفهان با طغرل همراه بوده و بعد از آنکه سلطان از اصفهان به قصد تسخیر همدان خارج شد، فخرالدین اسعد با وی به همدان نرفت و با عمید ابوالفتح مظفر نیشابوری حاکم اصفهان در آن شهر ماند و تا ز مستان سال ۴۴۳ را در آن شهر به سربرد. گفتگوهای او با امیر ابوالفتح مظفر به نظم داستان ویس و رامین توسط او انجامید.

بعدها بسیاری از گویندگان در منظومه‌های خویش به شیوه شاعری وی توجه نمودند که از آن جمله نظامی گنجوی را باید نام برد که هنگام سرودن خسرو و شیرین به برخی از موارد این کتاب نظر داشته‌است.

“احمد ناظمی”  در سال ۱۲۹۸ ه.ش در ملایر دیده به جهان گشود، وی تحصیلات خود را در دانشکده حقوق به اتمام رسانید و وارد خدمت قضایى شد و پس از طى مراحل مقدماتى دادستان آبادان شد. سایر مشاغل ادارى و قضایى او عبارتند از: دادستان استان کرمانشاهان، دادستان استان آذربایجان، ریاست دادگسترى استان اصفهان و دادستان تهران. وى در ۱۳۴۸ به معاونت وزارت دادگسترى منصوب گردید و چند سالى در آن سمت بود تا به مستشارى دیوانعالى کشور رسید. در شهریور ۱۳۵۷ استاندار کرمانشاهان گردید و مدتى وزیر مشاور و معاون پارلمانى نخست‏وزیر بود. ناظمى با یکى از دختران مصباح‏الدوله فاطمى پیوند زناشویى بست. پدر بزرگش به نام ناظم‏العلماء از ملاکین ملایر بود. او چند دوره نمایندگى مجلس را نیز برعهده داشت.

منابع:

 شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد سوم)

فعالیتها:

• سیاست

 

 

 

زندگینامه :

“اسماعیل ملایری” معروف به شیخ‏الاسلام ملایرى فرزند مرحوم حاج سیدابراهیم شیخ‏الاسلام مجتهد و روحانى معروف ملایر در ۱۲۶۰ ش در ملایر متولد شد. بر حسب سیره خانوادگى تحصیلات خود را در فقه و اصول و معارف اسلامى در زادگاه خویش و تهران و قم ادامه داد تا اینکه قریب‏الاجتهاد گردید. در ۱۳۰۰ با استفاده از نفوذ پدر خود کاندیداى نمایندگى مجلس شد و از ملایر(دولت آباد) به وکالت مجلس انتخاب گردید و با کسوت روحانیت به مجلس رفت و دوره‏هاى چهارم، پنجم و ششم وکیل مجلس بود. در دوره ششم با سید حسن مدرس نزدیکى و هم‏فکرى یافت و جزء دوستان آن مرحوم قرار گرفت لیکن از نظر سیاسى با مدرس هم‏آهنگ نبود، ولى بعد از آنکه مدرس بوسیله سرتیپ درگاهى دستگیر و به خواف تبعید گردید شیخ‏الاسلام نیز مورد بغض و کینه عمال شهربانى قرار گرفت و از نمایندگى محروم گردید و قریب شش سال خانه‏نشین بود. داور او را به عدلیه دعوت کرد ولى نپذیرفت. از املاک و مستغلاتى که داشت زندگى مرفهى براى خویش تشکیل داد تا سرانجام از مقامات سیاسى و نظامى ایران رفع سوءتفاهم نمود که با مدرس مراوده دوستى زیادى نداشته است. همین امر باعث شد که بار دیگر در جریانات سیاسى او را به بازى گرفتند و در دوره دهم از بیجار و گروس وکیل مجلس شد. در این دوره ماهرانه وظیفه خود را انجام داد و از هر جهت اعتماد آیرم و مختارى را به خود جلب نمود و بر همین اساس در ادوار یازده، دوازده و سیزده از همان حوزه بیجار و گروس به وکالت رسید و در این مدت طولانى هرگز حرفى بر خلاف مصالح دیکتاتورى ایران بر زبان نراند تا این که ۱۳۲۰ فرارسید. هنوز یکماه از استعفا و ترک وطن رضاشاه نگذشته بود که او در نطق قبل از دستور خود را وصى مرحوم سیدحسن مدرس معرفى نمود و شرح شورانگیزى درباره قتل آن مرحوم در مجلس ایراد کرد و تعقیب مختارى و عده زیادى از عمال شهربانى را درخواست نمود. همین امر باعث شد که در دوره چهاردهم مجلس شورای ملی هم به وکالت مجلس برسد. شیخ‏الاسلام ملایرى مجموعا ۸ دوره نماینده مجلس بود. وى در ۱۳۳۰ درگذشت.

منبع :

کتاب شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد سوم)

فعالیتها:

• سیاست

کریم خان زند (وکیل الرعایا)

 

 

مشخصات:

نام : کریم خان زند

نام پدر : ایناق

زادگاه  : روستای پری ملایر

 سال تولد : ۱۰۱۹

زندگینامه را در ادامه بخوانید

 

آیت الله العظمی بیغشی (قدس سره)

 

 

نام : محمد شریف  بیغشی

لقب : شریف العلماء

درجه علمی : فقیه ، مجتهد جامع الشرایط

محل تولد : بیغش – ملایر

زندگینامه :

“آیت الله العظمی بیغشی (قدس سره)” مجتهد،عالم، فقیه و مدرس (سده سیزدهم قمری). ملقب به شریف العلماء. وی متولد روستای بیغش، از توابع ملایر است. او از همنامش شریف‏العلماى مازندرانى متأخر است. محمد شریف بیغشی شاگرد ملا اسدالله بروجردى، ملقب به حجة الاسلام بود و در تهران سکنى گزید.

شاگردان معظم له:

در «المآثر و الآثار» آمده که گروهى از بزرگان و علماى بزرگ عهد قاجار به شاگردى وى مفتخرند، از جمله:

۱٫ شیخ عبدالرحیم بروجردى

۲٫ شیخ محمد رحیم بروجردى

۳٫ سید محمد باقر عراقى

۴٫ حاج آقا محسن عراقى

۵٫ ملا شیخ على بروجردى

۶٫ آخوند ملاحسین آقا باقر

۷٫ شیخ محمود عراقى

۸٫ میرزا ضیاءالدین قلعه‏اى

۹٫ ملا احمد خوانسارى : ساکن ملایر

۱۰٫ ملا محمد على محلاتى : ساکن شیراز

۱۱٫ ملامحمد تقى گلپایگانى

۱۲٫ حاج سید على بروجردى و دیگران.

برگرفته از کتاب:

 اثرآفرینان (جلد اول-ششم)

منابع زندگینامه:

۱.تاریخ بروجرد (۳۷۳ -۳۷۲ /۲)،

2.طبقات اعلام الشیعه (قرن ۶۱۹ -۶۱۸ /۱۳)،

3.المآثر و الآثار (۱۷۱).

فعالیتها:

• تدریس • عالمان و دانشمندان • فقه

پرفسور هومن ملایری

 

مشخصات کلی :

  • ·       هومن ملایری
  • ·       متولد: ۱۰/۱۱/۵۶ – ملایر
  • ·       فوق لیسانس معماری و شهرسازی
  • ·       بورسیة PHD از دانشگاه پلی تکنیک میلان

سمت ها :

  • ·    مدیر دپارتمان عمران و معماری مؤسسة تحقیقاتی پارس
  • ·    مؤسس و عضو هیئت مدیرة کارخانة مواد غذایی پارس
  • ·    سهام دار و عضو هیئت مدیرة در شرکت سرمایه گذاری افق توسعة پارس
  •      مدیر عامل شرکت مهندسین ویونا سازه گستر 
  •      عضو هیئت علمی و مدیر گروه معماری دانشگاه

برخی آثار معماری :

  • ·    ساختمان اداری پارس عسلویه
  • ·    سالن کنفرانس هیات دولت
  • ·    برج تجاری اداری نور
  • ·    و …

 

پرفسور محمدحسین ملایری دارای دکترای تخصصی فلسفه غرب و زاده ملایر می باشد.

نام : محمد حسین

نام خانوادگی : ملایری

محل تولد : ملایر

 تحصیلات:

دکترای فلسفه غرب، کارشناس ارشد فلسفه اسلامی و لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران 

سوابق کاری :

۱. دبیر دبیرستانهای تهران و گرگان (پس از پیروزی انقلاب اسلامی و رهایی از حبس سیاسی دوران پهلوی)

۲. معاون بنیاد مستعضفان (به مدت ۴ سال)

۳. معاون وزیر صنایع و مدیریت سازمان صنایع ملی بطور همزمان (به مدت ۸ سال)

۴. پایه گذار و مسئول مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی (به مدت ۱۰ سال)

۵. معاونت و مشاور ویژه رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام (به مدت ۸ سال – ادامه دارد)

 

 

خسرو فرشیدورد (۱۳۰۸-۱۳۸۸) استاد زبان و ادبیات فارسی و دارای دیدگاههای ویژه درعرصه دستور زبان بود. در سال ۱۳۰۸ در ملایر متولد شد.

 

 

پرفسوراحمد محمدی ملایری در سال ۱۳۰۶ه.ش در ملایر متولدشد. وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی زادگاه خویش و عزیمت به اراک واخذ دیپلم ادبی در آن دیار، وارد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران شد. وی در سال ۱۳۶۶ و در سال ۱۳۴۹ و ۱۳۵۳ لیسانس و وفوق لیسانس و دکتری ادبیات را از دانشگاه تهران دریافت کرد.

 

 

ملایر...
ما را در سایت ملایر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : اصغر malayer بازدید : 2438 تاريخ : پنجشنبه 30 آذر 1391 ساعت: 7:03